21 Şubat 2007 01:48# 1
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Konu : Sıcak Daldırma Galvaniz Nedir?
Demir ve çeliğin paslanmaya karşı korunmasında en akılcı ve kesin çözüm, malzemenin sıcak daldırma yöntemi ile galvaniz kaplanmasıdır.
Demir ve çelik malzemeler bulundukları atmosferik ortamdan etkilenerek zaman içinde fiziksel, kimyasal, elektriksel ve diğer özelliklerini kaybederek korozyona uğrarlar. Bu değişikliğe, ?metalin paslanması? da denmektir. Paslanma sadece görüntü bozukluğu olmayıp aynı zamanda metali aşındıran bir kimyasal reaksiyondur. Ayrıca pas, kaynaklandığı metalden takriben 30 kat büyük bir hacim oluşturduğundan, paslananan metalin çevresindeki elemanları da patlatmaya eğilimlidir. Metali, paslanmayı oluşturan dış etkenlerden uzak tutabilmek amacı ilen metal yüzeylere koruyucu yöntemler uygulanır. Bu koruyucu yöntemlerden bazıları boya, plastik, nikel, krom, bakır ve çinko kaplamadır. Ancak; bütün bu kaplama yöntemleri arasında çinko kaplama en güvenli ve uzun ömürlü olanıdır. Çinko kaplama (galvaniz) yöntemi ile muamelenin diğer yöntemlere nazaran avantajları şöyle sayılabilir:
Kalın ve nüfusiyeti yüksek ve homojen bir yüzey filmi oluşturur, diğer yöntemlerle ulaşılamayan kritik noktalar (iç hacimler, keskin köşeler, kesim yerleri, delik yüzeyleri, boşluklar) vs. korunmuş olur.
Diğer yöntemler, ufak zedelenmelere karşı çok hassastır ve genelde korozyon bu zedelenmelerde başgösterir. Oysa galvaniz kaplama çiziklere karşı dirençlidir ve hatta kendi kendini onarma özelliğine sahiptir. Buna ?self healing effect? ve ?katodik koruma? denir. Aynı nedenlerle, sıcak daldırma galvanizle kaplanmış yüzeyler, darbelere karşı da görece korunmalıdır.
Kaplanan malzeme ile çinko metalurjik bir bağ oluşturur ve malzeme yüzeyinde meydana gelen alaşım tabakaları dış etkilere karşı dayanıklı bir kaplama sağlar.
Galvaniz, yüzey kaplama yöntemleri arasında en uzun ömürlü olanıdır ve hiçbir bakım gerektirmez.
Belli bir estetik cazibesi vardır. İlk başları parlak ve iki boyutlu kristalin bir görünüşe sahip olan kaplama yüzeyi, zamanla matlaşarak homojen mat gri renkte bir yüzeye dönüşür.
Ekonomik bir yöntemdir.
Ancak, sıcak daldırma galvanizin dezavantajları da vardır:
Sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile kaplanmış metallerin onarılması ve tamiri mümkün değildir, parçanın tadilat/ onarımdan sonra bir tüm olarak tekrar galvanizlenmesi gerekir.
Parçaların teker teker galvanizlenmesi gerekir, yani montajdan sonra galvaniz, sağlıklı bir yöntem değildir, parçaların galvanizlenmesi için önce sökülmeleri, işlemden sonra da takılmaları gerekir.
Küçük açıklıkları olan tanklar gibi bazı geometriler sıcak daldırma galvanize müsait değildir, imalatçının, yapının imalat sonrası sıcak daldırma galvaniz yöntemiyle korunacağını bilmesi gerekir.
Sıcak daldırma galvaniz teşkilatı pahalı ve yaygın olmayan bir teşkilattır, yöntemin lojistiği sorun yaratabilir.
Teknelerde, çapalar, zincirler ve bazı tanklar sıcak daldırma galvaniz ile kaplanır. Özellikle klasik teknelerde, çarmık ayakları, kurtağızları, bumba ve kapela fitingleri ve diğer bir dizi aksam sıcak daldırma galvaniz ile korunurlar.
YachtWORKS, TS-914, DIN 50976 standartlarına uygun şekilde bu kaplama metodunu uygulamakta ve tavsiye etmketedir. Demir esaslı kaynaklı ve şekillendirilerek son şeklini almış malzeme, erimiş haldeki çinko banyosuna daldırılarak yüzeyinde çinko-demir alaşımından korozyona karşı koruyucu bir kaplama ekle edilir.








Kullanım Alanları

Enerji İletim Hatları
Aydınlatma Direkleri
Asansörlü Projektör Direkleri
Totem Reklam Direkleri
Kablo Taşıyıcıları
Topraklama Elemanları
Çelik Konstrüksiyon Yapı Malzemeleri
Teleskopik Direkler
İnşaat İskeleleri
Otoyol Korkulukları
Boyler Hidrofor ve Ejanjörler
Çit Korkulukları
Gıda Sektörü Taşıma ve İstifleme Ekipmanları
Soğutma Grupları Ekipmanları
Trafik İşareti Levhaları
Deniz Tekneleri İçin Zincir, Çapa
Havuz Ekipmanları

Galvanizli malzemelerin kullanıldığıi sektörler:

İnşaat sektörü : her tür çelik konstrüksiyon, kapı, korkuluk, ızgara, otoyol korkulukları, soğuk hava tesisleri, kablo taşıyıcıları, tesisat sistemleri vb.
Otomotiv sektörü : kaporta, egzost boruları ve her tür donanım vb.
Denizcilik sektörü : Boru,korkuluk, merdiven, ızgara, zincir, çapa, tesisat sistemleri vb.
Enerji sektörü : aydınlatma direkleri, topraklama elemanları, seksiyoner şaseleri, elektrik direkleri vb.

Kullanılan Standartlar : TS 914 , ASTM 123 , DIN 50976 , BS 729

15 Ocak 2009 10:38# 2
Üyelik : 10.08.2007
Yaş : 37
Şehir : Bursa
Mesaj Sayısı : 2
Cevap : Sıcak Daldırma Galvaniz Nedir?
Merhaba , çok yararlı bilgiler vermişsin teşekkürler. ama benim daha fazla bilgiye ihtiyacım var. bu konuda bana yardımcı olabilirmisin . ??
Takıldığım nokta galvaniz kaplama sırasında ortaya çıkan cürufun önlenmesi ve kaplanan yüzeyin sararması problemi ??? yardımcı olursanız çok sevineceğim. mail: qwertium@hotmail.com
11 Ağustos 2009 16:40# 3
Üyelik : 11.08.2009
Yaş : 36
Şehir : Çorum
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : Sıcak Daldırma Galvaniz Nedir?
sıcak daldırma galvaniz kaplama yapmak istiyorum hangi malzemeleri kullanıcam ve kaç daldırma havuz yapmam gerekiyo açil bilgiye ihtiyacım var şimdiden yazıcanız mesajlar için teşekür ederim
23 Aralık 2011 22:14# 4
Üyelik : 23.12.2011
Yaş : 43
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : Sıcak Daldırma Galvaniz Nedir?
Merhaba arkadaşlar

Sıcak daldırma galvaniz hakkında tüm merak ettiklerinizi galvaniz sitemizden bize ulaşarak geniş bilgi alabilirsiniz.

Turan Metal Galvaniz
Kocaeli Gebze/ şekerpınar'da sıcak daldırma galvaniz kaplama hizmeti vermekteyiz.
http://www.turanmetal.com
galder tarafından (23 Aralık 2011 22:17) düzenlendi.

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b