18 Nisan 2007 00:32# 1
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Konu : Silindirik Taşlama
Taşlama, kesme kısımlarının geometrisi belli olmayan abrasif malzemeden yapılmış takım ile talaş kaldırma işlemidir.

Taşlama, tornalama, frezeleme, planyalama veya vargelleme işleminden sonra, imalat ve yüzey kalitelerini iyileştirmek için uygulanan nihai işlemdir.

Yüzeyleri sert krom ile kaplanmış veya kaplanmamış silindirlerin boyutlarının, taşlanarak toleranslara uygun hale getirilmeleri gerekir. Kaliteli
bir imalat, sadece boyutları toleranslara uygun hale getirilmiş silindirlerle
gerçekleştirilebilir.

Ayrıca standartlara uygun bir sert krom tabakası oluşturabilmek için de, kaplanacak yüzeydeki çatlak, gözenek, delik, katmer ve pas gibi hataların kaplama işlemi öncesi taşlanarak yok edilmeleri gereklidir.

18 Nisan 2007 00:34# 2
Üyelik : 19.10.2006
Yaş : 35
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 497
Cevap : Silindirik Taşlama
Hassas Taşlama


Taşlanmış yüzeylerin üzerinde geometrik eşitsizlikler, çizikler ve benzeri bozukluklar bulunur. Bazı üretim silindirlerinde bunları gidermek, gerilmeleri ve yanmaları bertaraf ederek yüzey bütünlüğünü yeniden oluşturmak gerekir. Yüzey kalitesini iyileştirmek ve tam boyuta getirmek için özel abrasif malzeme kullanılarak yapılan bu çok ince talaş kaldırma yöntemleri, honlama, hassas taşlama, lepleme, parlatma gibi işlemlerden meydana gelir.

Sadece yüzey kalitesinin iyileştirilmesi istenen yüzeylere uygulanan hassas yüzey işlemlerinden biri olan hassas taşlama (parlak taşlama) işlemi, taşlama işleminden sonra yapılır. Bu nedenle elde edilen yüzey kalitesi, taşlama işleminin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir.
18 Nisan 2007 13:58# 3
Üyelik : 6.04.2007
Yaş : 40
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 208
Cevap : Silindirik Taşlama
SUDEMMM ARKADAŞIM TAŞLAMA İLGİLİ MERAK EDİYORDUMKİM BİR KONU PAYLAŞICAK DİYE:))))))
23 Nisan 2007 17:37# 4
Üyelik : 4.02.2007
Yaş : 40
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 2
Cevap : Silindirik Taşlama
STATİK DENGELEME

DENGE SEHPALARIYLA DENGELEME
Büyük, geniş zımpara taşları ve özellikle yüksek çevresel hızlarda, dengeleme oldukça önemlidir; çünkü dengeyi bozan kütlelerin merkezkaç kuvvetleri, devir sayısı ile çok etkili olarak artar.
Statik dengeleme için, zımpara taşı bir dengeleme terazisine veya bir makaralı sehpanın dengeleme sehpası üstüne konulur.
Dengeleme ağırlıkları, zımpara taşı her konumda hareketsiz durana kadar kanal içinde kaydırılır.



Statik Dengeleme İşlem Basamakları

 Dengelenecek olan taş hafifçe ve zorlanmadan taş miline takılır.
 Dengelemeye hazır olan taş sehpa üzerine yerleştirilir ve serbest bırakılır.
 Sehpa üzerinde hareketsiz duran taşın düşey eksen doğrultusunda ve alt konumda bulunan en ağır noktası işaretlenir.
 Ağırlık farkı biliniyorsa taşın ağır noktasının tam karşısına flanş içerisindeki kanala ağırlık tespit edilir.
 Ağırlık farkı bilinmiyorsa taşın ağır noktası aşağı konumda iken taş merkezinden geçecek şekilde yataya 30º lik açı yapan doğrular çizilir ve flanş kanalı üzerindeki yeri işaretlenir.
 Karşılıklı olarak eşit miktardaki ağırlıklar flanştaki işaretli kanal içerisine yerleştirilir ve tespit edilir.
 Taş denge haline gelmediği zaman ya yeni ağırlıklar ilave edilir veya duruma göre ağırlıkların yerleri aşağı yukarı kaydırılmak suretiyle deneyerek kabaca denge sağlanır ve ağırlık cıvataları iyice sıkılır.
 Kabaca dengelenen taş, malafa üzerinden sökülür ve tezgâh miline takılır. Salgılı dönen taşın salgısı giderilinceye kadar ıslak olarak bilenir.
 Islak olarak bilenen taş, tezgâh milinden sökülür ve yan yüzeyleri üzerine gelecek şekilde iki takoz üzerine yatırılır. Flanş üzerindeki ağırlıklar çıkarılır ve kanal temizlenir.
 Çok fazla kurutulmamak kaydı ile hafif nemli olan taş yeniden malafa üzerine takılır ve dengeleme sehpası üzerine yerleştirilir.
 Dengeleme sehpası üzerine yerleştirilen taş hafifçe elle çevrilir ve durması beklenir.
 Homojen yapıya sahip olmayan taş bilenerek düzeltildiği ve hafif rutubetli oluşu nedeni ile mutlaka dengesi bozulacak ve en ağır noktası yine alt seviyede olacaktır. Taş durunca bu ağır nokta işaretlenir.
 Taş 90º sağa veya sola çevrilir ve ağır olan noktanın tam karşısına gelecek şekilde flanş içerisine ağılık yerleştirilip tespit edilir.
 Denge sağlanmadığı zaman yukarıda açıkladığımız 4?5 ve 6. maddelerdeki işlemler yinelenir.
 Denenerek yapılan bu dengeleme işleminde bilgi beceri ve tecrübede ilave edilerek taşın her konumda sabit durması sağlandığı zaman taş, statik denge haline gelmiş olur.
 Dengeleme işlemi tamamlanan taşın denge ağırlıkları yeniden kontrol edilerek emniyetle sıkıldıktan sonra taş tezgâh miline bağlanır.

Yukarıdaki işlemlerle statik dengesi yapılan taşın zamanla aşınarak çapından bir miktar kaybetmesinden sonra dengesi mutlaka bozulacak ve kaliteli bir taşlama işlemi yapılamayacaktır. Bu nedenle, belli bir kural olmamakla beraber zaman zaman taş, tezgâh milinden sökülmeli ve dengeleme işlemi yapılamalıdır.
23 Nisan 2007 19:59# 5
Üyelik : 4.02.2007
Yaş : 38
Şehir : Karabük
Mesaj Sayısı : 307
Cevap : Silindirik Taşlama
arkadaşlar verdiğiniz taşlama bilgileri için teşekkür ederim keşke benim meslek teknoloji sorularımdan taşlama ile ilgili olanlarıda cvp lasaydınız yazılı olmadan önce
27 Ekim 2007 13:56# 6
Üyelik : 27.10.2007
Yaş : 35
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : Silindirik Taşlama
slm arkadaslar ya ben ödev hazırlıyorum statik dengleme işlembasamaklarıyla ilgili bana bu işlem bsakmalrın resimleri lazım bi yardımcı olursanız sevinirim arkadaslar ya........ lütfen
03 Kasım 2007 21:21# 7
Üyelik : 2.11.2007
Yaş : 36
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : Silindirik Taşlama
silindirik, düzlem ve alet bileme taşlama tezgahlarında emniyet kuralları hakkında bilgisi elinde dökümanı olan varsa yardımına ihtiyacım var...
16 Kasım 2007 11:28# 8
Üyelik : 16.11.2007
Yaş : 40
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : Silindirik Taşlama
Arkadaşlar silindirik taşlama da sert metal taşlarken büyük çaplı işlerde yüzeyde titreşimden kaynaklanan izler dalgalanmalar var neden kaynaklanıyordur....

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b