02 Mart 2011 13:53# 1
Üyelik : 2.03.2011
Yaş : 46
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 2
Konu : Kumlama
Selamlar ,

Forumun yeni bir üyesi olarak kumlama konusunda bir konu açıyorum. Bu konuyla ilgili sormak istediğiniz şeyleri cevaplamaktan mutluluk duyarım. Aşağıda genel olarak kumlama konusunda kabaca bilgi ekliyorum. umarım işinize yarar.

Önceleri sadece deniz kumunun paslı yüzeye püskürtülmesi olarak bilinen basınçlı kumlama yada raspa işlemi , sanayimizin gelişmesiyle daha hassas malzemelere daha özel yöntemlerle uygulanmaya başlanmıştır. Günümüzde kaplama öncesi pürüzlendirme veya yüzey sonlandırma amacıyla yoğun şekilde uygulanan basınçlı kumlama yada raspa işlemi kısaca basınçlı akışkan (hava, su, gaz vb.) ile yüzeye, kum olarak tabir edilen ve mikron boyutlarında olan malzemelerin püskürtülmesi olarak tanımlanabilir. Akışkan sayesinde yüksek bir hıza ve dolayısıyla momentuma sahip olan bu aşındırıcı partiküller yüzeye çarptıklarında mikron mertebesinde izler bırakırlar. Oluşan bu izlerin derinliği ve şekilleri yüzeyin parlaklığına birebir etki ederler. Yüzeyin kumlanarak işlenmesinde rol oynayan başlıca kumlama yada raspa elemanları ; basınçlandırılmış hava, gaz yada su gibi bir akışkan , çeşitli özellikteki aşındırıcı partiküller , akışkan ve kumlama kazanı yada raspa kazanı ile kumlama nozulu yada kumlama tabancası dır. Yüzey morfolojisini en çok etkileyen elemanlar, akışkanın basıncı ve kullanılan sarf malzemesinin cinsidir. Basınçlı akışkan bu işlemde itici güç olarak kullanılmakta ve yüzeye gönderilen kumlama sarf malzemelerinin etkisini belirlemektedir. Yüzeyin şeklini belirleyen ana eleman ise kullanılan kumlama sarf malzemesidir. Sarf malzemelerini şekil itibariyle küresel ve köşeli olarak ikiye ayırmak mümkündür. Örneğin garnet , alüminyum oksit , cam kumu , çelik grit ve silisyum karbür sarf malzemesi köşeli tanelerden oluşup yüzeyde kesme etkisi yaratırken ; paslanmaz bilye , seramik bilye , cam kürecik ve çelik bilye sarf malzemeleri yüzeyi dövme etkisine neden olmaktadır. Bu bilgiler http://www.saykar.net/ sitesinden temin edilmiştir.
Saygılarımla;

Ufuk SAYLAN

Malzeme ve Metalurji Yüksek Mühendisi

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b