11 Mayıs 2007 22:35# 62
Üyelik : 11.05.2007
Yaş : 37
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 1
Cevap : autocad püf noktalar
gercekten cok güzel bir site . ben 1 -2 yıldır merak ediyorum ama derler ya ögrenmenin yolu meraktır diye ama boylesi görülmedi 2 yıldan berli,diyim meraklıyım bu cizimlere ama daha bir işlemini bile bilemiyorum ingilizce dil olması pronun benim acımdan cok zorlaştırdı.ama bilemiyorum nasıl ögrenecegimi googleden okadar araştırma yapıyorum kitap seti felan varmı diye abuk subuk şeyler cıkıyor. ama autocad2006 vardı bende ama sildim sinirlendim sildim.çünkü ögrenemedim okadar üstüne üstüne gitmeme ragmen hiç bişe ögrenemedim ama işallah burda sizin aracılıgınızla ögrenmeye calışacam . arkadaşlar sizden ricam bu otoketi ögreten kitapcıklar varsa pc üzerinden ögrenten yani pdf felan o çeşit uzantılı formatlarda set varsa buralara eklerseniz cok sevinirim.saygılarrr.. kolay gelsin hepinize
18 Mayıs 2007 12:33# 63
Üyelik : 18.05.2007
Yaş : 44
Şehir : Kocaeli
Mesaj Sayısı : 2
Cevap : autocad püf noktalar
çok güzel paylaşımlar teşekkür ederim. bende yeni başladım sayılır bir sorum olacaktı.
autocad da 1:1 çizim yapıyorum şuan çizim bölgem 40.000 mm ye 50.000 mm büyüklüğünde bu çizimi A0 çıktı almak istiyorum mesela 1:50 oranında acaba çıktı aldığımda ölçüler aynı orandamı olur. yani çıktıda ölçtüğüm değeri 50 ile çarptığımda gerçek ölçü çıkarmı :((((
teşekkür ederm kolay gelsin herkese
23 Mayıs 2007 19:21# 64
Üyelik : 17.07.2006
Yaş : 42
Şehir : Kocaeli
Mesaj Sayısı : 44
Cevap : autocad püf noktalar
siz aşmışsınızya valaa ben çizerim ama komutların adını hiç kullanmam hangisi ne işe yarıyor biliyorum zaten normal çizimi sevmiyorum sadece render yapmak hoşuma gidiyor yoksa autocadı da kullanmıyorum işimde unutmamak için takılıyorum ama unuttum :(
07 Temmuz 2007 01:12# 65
Üyelik : 9.03.2007
Yaş : 41
Şehir : Konya
Mesaj Sayısı : 54
Cevap : autocad püf noktalar
Merhabalar

Öncelikle herkese paylaşımları için teşekkürler.

Benim paylaşımım çizim dosyalarımızı kaydederken istemimiz dışında oluşan "bak" uzantılı dosyalarla ilgili.

"Bak" dosyaları "dwg" uzantılı autocad çizim dosyalarının bir nevi yedeği gibi iş görür.Herhangi bir nedenden dolayı (sistem arızaları,elektrik kesilmesi,bilgisayar arızaları vb gibi) meydana gelen olumsuzluklar sonucu kaybolan arzıalanan,açılmayan veya kaybedilen çizim verisini yeniden geriye sağlam olarak almamızı sağlar.Bu gibi durumlarda üzerinde çok emek sarfedilmiş çizimleriniz için hayat değerindedir.

İhtiyaç duyduğunuz "bak" dosyasını çalıştırmak ise çok basit.İlgili çizimle alakalı "bak" uzantılı dosyanın üzerine gelip sağ tıklamanız çıkan menüden ad değiştir seçeneğini tıklamanızın ardından "dosyaadı.dwg" şeklinde değişiklik yapıp kaydetmeniz yeterli.

Birçok profesyonel bilgisayar kullanıcısı için hangi program olursa olsun çalışma esnasında sık aralıklarla CTRL+S tuşuna basıp kaydetmek refleks haline geldiği için "bak" dosyaları gereksiz olabiliyor.Sisteminizde çok fazla yer kaplamasalarda göze hoş gelmeyen bir doluluk ile karşılaşılabiliyor.

Bu durumdan kurtulmak için Autocad command komut satırına "ISAVEBAK" yazıp altta dizinde beliren değişkeni "0" yapmak.Böylece siz aynı yolla değişkeni "1" yapana dek bak dosyaları bilgisayarınıza kaydedilmeyecek.

Kolay Gelsin

15 Temmuz 2007 11:15# 66
Üyelik : 14.07.2007
Yaş : 37
Şehir : İzmir
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : autocad püf noktalar
COK SAGOLUN BEN DAHA YENIYIM BU İŞLERDE OKULDA BİRAZ ÖGRETTİLER AMA BİŞİ ANLAMADIM İŞŞALLAH SİZİN SAYENIZDE ÖGRENCEM BİŞEYLER TEKRAR SAGOL
05 Eylül 2007 16:18# 67
Üyelik : 5.09.2007
Yaş : 42
Şehir : Ankara
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : autocad püf noktalar
AutoCAD 2000 ve daha yüksek bir sürümünü kullanıyorsanız hızlı ölçülendirme "quick Dimension" ile çok kısa sürede ölçülendirme işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.

Hızlı ölçülendirmede temel kavram çok basit: Ölçülendireceğiniz nesneleri pencere ile seçtikten sonra istediğiniz ölçülendirme tipini seçiyor ve ölçülendirmenin yerini ekranda gösteriyorsunuz. Bu komut doğrusal ölçülendirmelerde olduğu kadar bir seri çember veya yay ölçülendirmelerinde de çok başarılı.

QDIM komutunun nasıl kullanıldığını gözden geçirmekte yarar var:

Komut: QDIM

select geometry to dimension: Ölçülendirmek istediğiniz nesneleri seçin

Specify dimension line position, or [Continuous/Staggered/Baseline/Ordinate/Radius/Diameter/datumPoint/Edit] :
İstediğiniz ölçülendirme tipini seçin, burada birçok seçeneği kullanma sansınız var. Bu seçeneklerden "datum point", "staggered" ve "edit" üzerinde durmakta yarar var. Çünkü diğerleri zaten AutoCAD kullanıcılarının tanıdık olduğu ölçülendirmeler.

"Datumpoint", "baseline" ve "ordinate" ölçülendirmelerde yeni bir başlangıç noktası seçebilmenizi sağlar.

Birçok ölçülendirme standartı kısa mesafelerde daha büyük ölçüler kullanmayı gerektirir. "Staggered"; soldan sağa kademeli olarak yazıları birbirine karıştırmadan ölçülendirme yapar.

"Edit" seçeneği ile yaptığınız ölçülendirmeye yeni nokta ekleyebilir veya silebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız ölçülendirmenin tipini değiştirmek istiyorsanız; "QDIM" işlemine girip ölçülendireceğiniz nesneleri ve mevcut ölçülendirmeleri seçerek istediğiniz tipi seçerseniz, ölçülendirmeniz güncellenecektir.
05 Eylül 2007 16:19# 68
Üyelik : 5.09.2007
Yaş : 42
Şehir : Ankara
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : autocad püf noktalar
AutoCAD?in performansı iki yöntemle artırılabilir.
Bunlardan birincisi işletim sistemine ait ayarlar veya sistem değişkenlerinde değişiklik yapmak olacaktır. İkinci yöntem ise AutoCAD içerisindeki çeşitli komutlardan faydalanarak çizim dosyalarının ebatlarını küçültmek ve çalışma alanına ait görüntüleme ayarlarını düzenleyerek etkileşimi arttırmaktır.
İşletim Sistemi Ayarları:
 Kullanmakta olduğunuz işletim sistemine göre Scandisk veya Checkdisk işlevlerini kullanabilirsiniz. Bu işlemler sabit diskteki hataları tespit ederek bunları düzeltmeye çalışır. Eğer diskte herhangi bir hata var ise okuma ve yazma işlemlerinde oluşacak hatalar nedeniyle sistem performansında düşüş yaşanabilir.
 Disk birleştiriciyi (hard disk defragment), parçalara ayrılmış dosyaları sabit disk üzerinde yeniden düzenleyerek sıralı bir alanda toparlar. Bu işlem sayesinde dosyaların okunması sırasında diske erişim süresi kısalacaktır.
 Sanal bellek (swap file) için kullanılacak alanın sistemde kullanılması düşünülen yazılımlara göre ayarlanması gerekmektedir. Ancak genel olarak uygulanan bir kural, sanal belleğin sistemde bulunan belleğin (RAM) 2 veya 3 katı büyüklüğünde bir alan olarak tanımlanması yönünde olacaktır.
 Eğer Microsoft Windows 95 veya Microsoft Windows 98 işletim sistemlerini kullanıyorsanız, işletim sisteminin sanal bellek alanını otomatik olarak belirlemesini sağlayabilirsiniz. Bu yöntem, genelde büyük dosyaları açmanızı veya birkaç yazılımı aynı anda çalıştırmanızı sağlayacak kadar sanal bellek alanının kullanılmasına olanak sağlar. Ancak bunun sonucu olarak, çoğu zaman açık olan yazılımların tümünde performans kaybı yaşanacaktır.
 İleri düzeydeki kullanıcılar sanal bellek için sabit disklerinde ayrı bir bölüm (partition) açarak, sanal bellek alanının bölünmesini (file fragmentation) engelleyebilir. Bu işlem sayesinde sanal belleğe erişim kolaylaşacaktır ve bazı noktalarda yaşanan yavaşlama ortadan kalkmış olacaktır.
AutoCAD Sistem Ayarları
Aşağıda belirtilen değişkenler AutoCAD ve AutoCAD LT?nin performansını düzenlemede kullanılabilir.
 PURGE komutu çizimde kullanılmayan katmanlar (layer), bloklar (block), çizgi tipleri (linetype), ölçülendirme tipleri (dimstyle), yazı tipleri (textstyle) ve çoğul çizgi tanımlarını (mline definition) çizim dosyasından çıkartacaktır.
 CONVERT komutu eski AutoCAD sürümlerinde oluşturulmuş Polyline çizim elemanlarını ve taramaları yeni sürüme ait gelişmiş çizim elemanlarına dönüştürecektir. Bu sayede hem çizim dosyaları küçülecektir hem de çizim elemanlarının bellek kullanımı daha verimli olacaktır.
 INDEXCTL değişkeni, katmanların ve nesnelerin koordinat sistemlerine ait bilgileri içeren tablonun dosya ile yaratılıp saklanmasını denetler. 1, 2 ve 3 değerlerini alabilen bu değişken, özellikle dış referans (Xref) ve dosyaları kısmen açmayı sağlayan Partial Load işlemlerinde dosyaların okunmasını kolaylaştırır. 0 değeri ise bu işlemi iptal ederek tabloların oluşturulmasını engeller. Ancak bu değişkene 0 dışında bir değer atanması halinde, dosya yazma işlemi biraz daha uzun sürede tamamlanır ve dosya ebatlarında ufak bir artış gözlenebilir.

Not: Yeni bir çizim oluşturulduğunda INDEXCTL değişkeni sistem tarafından 0 olarak ayarlanmaktadır.
 FILLMODE değişkeni; çoğul çizgi (multiline), iz çizgileri (trace), katı dolgular (solid fill) ve taramaların (hatch) içlerinin görünüm alanlarında dolu veya boş görüntülenmesini belirler. Bu değişkenin kapalı konuma getirilmesi durumunda çalışma alanının yeniden çizme ve yeniden türetme işlemleri (redraw - regen) hızlanacaktır.
 Kullanılmayan dış referanslar (xref) ve resim dosyaları (images) çizimlerden kaldırılmalıdır. Çizimde bulunan dış referanslar ve resimler belli bir miktar bellek tüketmektedir. Bu nedenle kullanılmayanların çizimden kaldırılması bellekteki kullanılabilir alanı arttıracaktır.
 QTEXT değişkeni çizimde yer alan yazıların, yazı alanını kapsayan bir dikdörtgen ile simgelenmesini sağlar. Bu değişkenin açık konuma getirilmesi durumunda sistemin görüntüleme performansı artacaktır. Eğer yazıların görüntülenmesi gibi bir gereksinim yok ise, bu değişkenin açık duruma getirilmesi önerilir. Ancak bu değişkenin açık olduğu durumlarda alınan çıktılarda yazılar kendilerini temsil eden dikdörtgen şeklinde yazdırılacaktır.
 Çizimde kullanılmayan katmanların kapatılması görüntülemeye yönelik tüm işlemleri hızlandırmaktadır. Bu nedenle çizimlerde az ihtiyaç duyulan bilgilerin mantıklı bir katman düzeni ile sadece gerektiği durumlarda açılması, sistem üzerindeki yükü azaltarak etkileşimi arttıracaktır.
 Çizimlerin kısmen açılmasını sağlayan Partial Load işlemlerinde çizimin sadece tanımlı bir bölümünün açılarak görüntülenmesini sağlar. Bu seçenek, özellikle büyük ve karmaşık çizimlerin üzerinde yapılan çalışmalarda sistem üzerindeki yükü büyük oranda azaltabilmektedir.
05 Eylül 2007 16:22# 69
Üyelik : 5.09.2007
Yaş : 42
Şehir : Ankara
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : autocad püf noktalar
Kullandığınız Autocad? in hangi sürümü olursa olsun, default kısa yolları kullanmak yerine kendi seçeceğin kısayollarla çalışmak ister misiniz? :))
Cevaplar evet ise hadi o zaman;
1 - Başlat tan ara yı tıklayalım.

2 - Ara penceresinden acad.pgp isimli dosyayı arattırıyoruz.

3 - Bulduğumuz acad.pgp dosyasını notepad te açıyoruz.

4 - Açılan dosyada;

; -- Sample aliases for AutoCAD commands --
; These examples include most frequently used commands.

şeklinde ki satırların altında Autocad` in kısayolları ve ilgili komutları listelenmiştir.

5 ?Burada sol taraf kısayollar, sağ taraf ise komutlardır. Bizim yapmamız gereken, listenin sol tarafında yer alan kısa yolları istediğimiz şekilde düzenlemek. Örneğin;

Copy komutunun kısayolu Default olarak "co" dur. Oysa ki ben "co" yerine "c" kullanmak istiyorum, bunun için listenin sağ tarafında komutlardan copy komutunu buluyoruz. Copy komutunun sol tarafındaki "co" kısayolunun yerine "c" yazıyoruz.

6 -Burada dikkat edilmesi gereken şey, "c" aynı zamanda circle komutunun kısayoludur. Bu sebeble circle komutunun kısayolunuda değiştirmemiz gerekir. Yani aynı kısayolun iki komuta birden verilmediğine dikkat etmeliyiz.

7 -İstediğimiz kısayol değişikliklerini yaptıktan sonra, acad.pgp dosyasını File>Kaydet diyerek kapatıyoruz.

8 -Bütün bu işlemlerden sonra Autocad i çalıştırıp yeni kısayollarınızın keyfini sürebilirsiniz.
Kolay Gelsin Arkadaşlar.
17 Eylül 2007 12:18# 70
Üyelik : 12.09.2006
Yaş : 39
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 46
Cevap : autocad püf noktalar
hepinize ilginizden dolayı teşekkür ederim.
07 Şubat 2008 11:24# 71
Üyelik : 30.01.2008
Yaş : 36
Şehir : İstanbul
Mesaj Sayısı : 4
Cevap : autocad püf noktalar
gerçekten çok faydalı olmuş ! bende elimde bu kaç kelime var onları yazıyorum gerçi bi işte çok yeniyim ama bilgi paylaştıkça çoğalır

SÖZLÜK
İNGİLİZCE ............. TÜRKÇE
add............................ eklemek
angle.......................... açı
angular....................... açısal
base point................... temel nokta, baz alınan nokta
center......................... merkez
chord........................... kiriş
close............................ kapatmak
command..................... komut
corner............................ köşe
crosshair....................... imleç(artıkıl)
counterclockwise............. saat yönünün tersi
diameter........................ çap
direction......................... yön
displacement.................. yer değiştirme
distance......................... mesafe
elevation......................... yükseklik
end............................... son, bitiş
end point........................ bitiş noktası
horizontal....................... yatay
include........................... kapsamak
layer............................. katman
length............................ uzunluk
multiple.......................... çoklu
object............................. nesne
point............................... nokta
radius.............................. yarıçap
rotation............................ döndürme
scale................................ ölçek
second point...................... ikinci nokta
select................................ seçmek
select object....................... nesne seçin
source object...................... kaynak nesne
specify................................ belirtmek, işaretlemek
specify a point...................... bir nokta belirleyin
specify first point.................. birinci noktayı belirleyin
specify next point.................. sonraki noktayı belirleyin
specify through point............. doğrultuyu(yönü) belirleyin
start point............................ başlangıç noktası
subtract.............................. çıkarmak
tangent............................... teğet
third point........................... üçüncü nokta
toolbar............................... araç çubuğu
undo.................................. geri al
vertical................................ düşey
width................................... genişlik

Konu Bilgileri

Konuyu şu anda 1 kişi okuyor ( 0 kayıtlı ve 1 ziyaretçi ) .
makineteknik.com 'da yer alan üyelerin oluşturduğu tüm içeriklerin doğruluğu ve yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan üyeye aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından makineteknik.com hiçbir şekilde sorumlu değildir. Sorularınız için içerik sahibi ile irtibata geçebilirsiniz.
Teknik Videolar   İkinci El Makina İlanları
b